Aug 24, 2011

kisah petir

Tadi baca kisah pekerja indonesia yang mati di panah petir. Amat menakutkan. Aku sendiri amat trauma ngan petir ni. Alkisahnya aku hampir dipanah petir. Tapi tak mati. kalo mati aku tak menulis post nie..... huhu. Mase balik keje hari jumaat 12hbAugust2011 mase tu ujan lebat. Ade kilat ade petir. Memule aku payungkan kawan aku pergi kat kereta dia pastu dalam perjalanan kat kereta aku ade benda hentak kepala aku payung yang aku pegang tue la. Kepala rase kebas dan sakit. mase tu aku pegang kepala aku, jari yang tersentuh payung pon cam kene renjatan letrik. Aku rase bahaya...tapi taktau nak buat ape. Nak buang payung, aku pinjam opis punye terpaksa la aku pegang jugak sambil berlari2 ke kereta tapi tak payungkan diri sendiri walhal masih lagi kilat dan petir bertalu2 di atas langit sana.

Sampai dalam kereta aku taktau nak buat. kepala masih sakit. Aku istighfar banyak2. 5 minit pastu baru aku leh memandu. Perlahan dan takut. Syukur alhamdulillah. Nyawa aku masih panjang. Allah bagi peluang aku untuk hidup lagi dan bertaubat. Sampai umah nangis cite kat husband. Suh dia check kepala yang berdenyut2 tu. Ade hitam tak? ade bengkak tak? Ade kembong2 tak. Takut lak aku wayar aku ade lari2....huhu. Syukur2. Aku takde pape. malam tu masih sakit tapi esoknye beransur2 hilang. Besar kuasa tuhan. Kalo masa tu nyawa aku diambil... wallahuallam..Sampai janji kita dengan-Nya kepada-Nya lah kita pulang.

Pastu memanjang KL ujan n petir waktu petang. Aku trauma sangat.


Elakkan perkara bahaya ketika petir


ambil dari sini

1. Jauhkan dari tempat tinggi dan juga kawasan permatang, lebih tinggi anda berada lebih tinggi risiko yang anda bakal alami.

2. Jauhkan diri dari kawasan gua yang berair dikhuatiri kuasa elektrik yang mengalir akan bertumpu di kawasan ini.

3. Jauhkan diri anda dari sesuatu objek dikawasan lapang misalnya pokok atau bahan yang boleh menarik elektrik misalnya bahan berasaskan besi, tembaga dll, jika anda tidak boleh mengelak dari kawasan ini lakukan ‘Cone of Protection’ Seperti gambarajah dibawah. Jauhkan diri anda dari kawasan lapang ketika petir berlaku.

4. Elakkan dari bahan – bahan berasaskan besi dan jauhkan diri dari kawasan berair, bahan tersebut termasuklah messtin, batang khemah, dan juga barangan perhiasan anda. Berpayung juga bahaya.

5. Jika anda berada didalam kumpulan pastikan anda menjarakkan diri antara satu sama lain sekurang – kurangnya 15 kaki antara satu dengan lain. Ini membolehkan sebarang kejadian yang berlaku anda dapat diselamatkan, jika duduk didalam satu kumpulan pasti semuanya akan terlibat jika disambar petir.

6. Jauhkan dari tempat terbuka, tempat terbaik ketika petir ialah di kawasan yang banyak pokok.

7. Duduk diatas alas ‘ Sleeping matt’ atau pun diatas beg dalam kaedah mencangkung dan tutup telinga anda pastikan seminima mungkin contact/sambungan tubuh badan anda dengan tanah.

8. Selepas hujan mulai reda atau tanda – tanda guruh telah tiada perhatikan dan lakukan pengamatan dalam masa 30 minit selepas tanda – tanda tersebut, sekiranya tiada lagi guruh maka aktiviti boleh disambung kembali.

9. Jangan lupa mohon pada tuhan agar diselamatkan dan diberi perlindungan kepada kita.




3 comments:

Anonymous said...

You could definitely see your expertise in the article you write.
The world hopes for even more passionate writers such as you who
aren't afraid to mention how they believe. All the time go after your heart.

My homepage buy a car bad credit
Also visit my page ... how to buy a car,buying a car,buy a car,how to buy a car bad credit,buying a car bad credit,buy a car bad credit,how to buy a car with bad credit,buying a car with bad credit,buy a car with bad credit,bad credit car loans,car loans bad credit,auto loans bad credit,bad credit auto loans,buying a car bad credit loans,bad credit loans cars,buying a car and bad credit,how to buy a car on bad credit,buying a car on bad credit,loans for cars with bad credit,auto loans for bad credit,buying a car with bad credit,how to buy a car with bad credit

Anonymous said...

Hi there! I'm at work surfing around your blog from my new iphone 3gs! Just wanted to say I love reading through your blog and look forward to all your posts! Keep up the excellent work!

Also visit my weblog: How To Buy A Car With Bad Credit
Feel free to surf my web blog :: buying a car with bad credit,buy a car with bad credit,how to buy a car with bad credit,buying a car,buy a car,how to buy a car

Anonymous said...

buy ativan 1mg lorazepam compared to 1 mg of xanax - ativan online no prescription needed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...